
Faaliyette bulunduğumuz bölgelerdeki köy ve çevre köylerde 7 bin üreticimize korona virüs tedbirlerine uyarak Yavuz Tarım Gazetesi’ni ulaştırdık.
Fındık tarımında iyi zirai ve iyi sosyal uygulamalar başlıkları altında üreticilerimize en doğru ve en güncel bilgileri ulaştırmaya devam edeceğiz.
#yavuztarımgazetesi
Gazetemizi pdf formatında görüntülemek için tıklayınız: Yavuz Tarım Gazetesi 1. Sayı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve FLA ( Adil Çalışma Örgütü) ile yürütülen “Geleceği Hasat Etmek” projesi kapsamında, fındık sektöründeki diğer firmalarında katıldığı Şanlıurfa ve Diyarbakır’da tarım aracısı eğitimleri tamamlandı.
Eğitimlerin ardından tedarik zincirimizdeki tarım aracıları işkur kayıt belgelerini aldılar.
Fındık Araştırma Enstitüsü ( FAE ) ve Yavuz Gıda iş birliği ile yürütülecek olan ”DEĞİŞİM İÇİN EĞİTİM, FINDIK İÇİN KADIN” sloganı ile başlattığımız “ FINDIK OKULU “ isimli sosyal sorumluluk projemiz, düzenlenen açılış programı ile birlikte start verdi.
Projemizin ilk safhasında, Giresun’dan 2, Ordu’dan 1 köyde olmak üzere 50 kadın üreticimize fındık tarımı ve sosyal konularda eğitimler verilmeye başlanmıştır. Proje süresince programa dahil olan kadın çiftçilerimize, fındık tarım takvimi esas alınarak yıl boyunca uygulamalı zirai ve sosyal eğitimlerin verilmesi planlanmaktadır.
Proje kapsamında kadınların; tarım kuruluşları ile iş birliği halinde, bilinçli üretim yapan, tarımsal gelişmeleri takip eden, modern üretimin gerekliliklerini yerine getiren ve yaşadıkları ortamda hem uygulayıcı hemde karar verici, örnek, güçlü aynı zamanda çevresine ve ailelerine birer rol model olan konumlarını güçlendirmeleri amaçlanmaktadır.
Proje Amacı
Fındık Araştırma Enstitüsü ve Yavuz Gıda iş birliğinde yürütülen bu projede kadınların; tarım kuruluşları ile iş birliği halinde, bilinçli üretim yapan, tarımsal gelişmeleri takip eden, modern üretimin gerekliliklerini yerine getiren ve yaşadıkları ortamda hem uygulayıcı hem de karar verici, örnek, güçlü aynı zamanda çevresine ve ailelerine birer rol model olan konumlarını güçlendirmeleri amaçlanmaktadır.
Proje Faaliyetleri
Proje öncesinde çiftçilerin sorunları analizlerle belirlenecek ve 2019 yılı ağustos ayından başlayarak, 2020 yılı Eylül ayına kadar fındıkta tarım takvimi doğrultusunda; kimyevi gübre ve ahır gübresi uygulaması ile kireç uygulaması, entegre zararlı yönetimi, hastalık ile zararlılara karşı mekanik ve kimyasal mücadele, yabancı ot mücadelesi, kök sürgünü temizliği ve budama, yaprak ve toprak analizi için örnek alınması, hasat ve harman, kurutma, ürün değerlendirme konularında yerel üretim bilgilerinin üzerine yenilikleri teşvik edici ve bilinç düzeylerini arttırmaya yönelik eğitimler konu uzmanı araştırmacılar tarafından teorik olarak anlatılacak, yine uzmanlar gözetiminde Enstitü bahçesinde uygulamalı olarak gösterilecektir. Ayrıca öğretilen her uygulama 5 demonstrasyon alanında tüm kursiyerlere tatbik ettirilecektir. Eğitim takvimi uygulamalar özelinde belirlenecek, konu uzmanlarının uygun göreceği ders saatlerinde, kursiyerler teorik ve uygulamalı eğitime tabi tutulacaktır. Proje sürecinde entegre fındık tesisleri ile örnek bahçelere teknik geziler düzenlenecek; toplantı, panel ve bölgede ki tarım fuarlarına katılım sağlanacak, eğitimi başarı ile tamamlayan kadın çiftçilere Fındık Yetiştiriciliği sertifikası verilecektir. Ayrıca proje süresince programa dahil olan kadın çiftçilere zirai eğitimlerin yanı sıra “Sosyal Uygulamalar Eğitimi” de verilecektir.
Yavuz Gıda & Kalkınma Atölyesi iş birliği neticesinde 2019 yılı içerisindeki mevsimlik tarım işçisi eğitimleri programımızı tamamladık. Çocuk işçiliği, çocuk işçiliğinin çocuklara etkileri, çocuk gelişimi, iş sağlığı ve güvenliği, güvenli çalışma ve yaşama ortamı konularında verilen eğitimlerimiz ile 3 farklı merkezde 400’ü aşkın mevsimlik tarım işçisine ulaştık.
Tarım aracıları eğitimi ve tarım aracılarının kayıt altına alınması konularında UNICEF Türkiye – Kalkınma Atölyesi tarafından verilen eğitimcinin eğitimini aldık. İki gün boyunca süren eğitici eğitimimizin bir kısmına Giresun İŞKUR Müdürü Sayın Mustafa SARI da katılım sağlayarak destek verdi.
Fındık üreticileriyle faaliyette olduğumuz köylerin ilk ve ortaokullarında çocuklarımızı bilinçlendirmek için “Fındık Tarımında Sürdürülebilirlik” ve “Çocuk Hakları” atölyeleri düzenledik.
Karasu’da Sakarya İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Çocuk İşçiliği İle Mücadele” programına katılım sağlayarak, çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında farklı bölgelerde gerçekleştirdiğimiz sosyal çalışmalarımızdan söz ettik ve Karasu bölgesi için bu sene planladığımız sosyal faaliyetlerimizi tanıttık.
Yavuz Gıda & Giresun Üniversitesi Fındık Eksperliği Programı iş birliği ile yürütülen “Yavuz Sürdürülebilir Fındık Tarımı Projesi” kapsamında düzenlemiş olduğumuz “Tarla Günü” etkinliğimize gösterilen yoğun ilgiden dolayı tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz. Düzenlemiş olduğumuz “Tarla Günü” etkinliğinde, fındık tarımının gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamak adına, öğrenci ve çiftçileri bir araya getirerek, iyi tarım uygulamaları hakkında uygulamalı bir eğitim ve bilgilendirme neticesinde konuya ilişkin bir bilinç ve farkındalık yaratmayı hedefledik. Ayrıca etkinliğimizde misafirlerimizi, Fındık Eksperliği Programı Bölüm Başkanı Dr. Ali Turan’ın anlatımıyla, fındık tarımında oldukça tehlikeli kabul edilen, kahverengi-yeşil kokarca tehdidi ve külleme hastalığı konularında bilgilendirdik.